Жълт код за бурен вятър е обявен за понеделник в 11 области на страната. Това са: Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират, че ще духа силен и бурен северен вятър, като поривите му ще достигнат до 20-24 метра в секунда. Ще вали слаб сняг, но ще има виелици и навявания.

По морето в Добричко, Варненско и Бургаско вятърът ще силен от северозапад с 15-18 метра/секунда (7-8 бала). До обед той ще бъде с пориви 22-24 м/с (9 бала).

За останалата част от страната, включително за областите Смолян, Хасково и Кърджали, в които за днес е обявен червен код, няма предупреждения за опасни метеорологични явления.

Според прогнозата на НИМХ през следващото денонощие ще преобладава облачно време. Снеговалежите ще продължат, но вече ще бъдат слаби. Утре следобед от запад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъса. В Източна България заради бурния вятър ще има снежни виелици и ще се образуват преспи.

Синоптиците предупреждават, че застудяването ще продължи и минималните температури ще са между минус 10 и минус 5 градуса, а максималните – между минус 6 и минус 1 градуса.