Словашкият премиер Роберт Фицо предложи награда от един милион евро за всеки, който разполага с информация за убийството на разследващия журналист Ян Кучяк, което шокира страната и бе осъдено от ЕС и САЩ, предаде BBC.

Това обяви премиерът на пресконференция. 

Той и неговата партньорка Мартина бяха застреляни в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава. Телата им бяха открити в неделя.

Последната статия на Ян Кучяк от 9 февруари разследва подозрения за данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава, както и връзки с италианската мафия. 

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Последната му статия разследва подозирания за данъчни измами с луксозен апартаментен комплекс в Братислава

Случаят около апартаментния комплекс доведе и до протести през миналата година, с искане за оставка на министъра на вътрешните работи Роберт Калинак, заради негови бизнес отношения с предприемача Ладислав Бастернак, разследван за възможни данъчни измами. И двамата отричат каквото и да е престъпление.

Словашката икономика процъфтява и жизнените й стандарти се повишиха рязко след присъединяването й към ЕС през 2004 г., но много словацитвърдят, че страната им все още не е в състояние да защитава върховенството на закона.