Близо десет години по-късно гръцките депутати се съгласиха да спазват приетите от тях закони за забрана тютюнопушене на закрито, пише "Гардиън".

Девет години, 10 месеца и 26 дни след влизане в сила на забраната депутатите в 300-местната камара са принудени да я спазват.

Законодателният орган официално става зона, в която е забранено пушенето на цигари.

По-малко от месец след поемането на властта премиерът Кириакос Мицотакис, противник на тютюнопушенето, е решен да направи това, което други гръцки правителства не успяха да сторят, а именно прилагане на закона за забрана за пушене на закрито, приет при бившия гръцки премиер социалист Георгиос Папандреу.

27% от гърците пушат всекидневно. Гърция е начело по пушачи в ЕС, показват данни на Евростат.

След като забраната за тютюнопушене влезе в сила в парламента, тя ще бъде приложена и в министерствата, болниците, училищата и други публични места.

Кириакос е твърдо против пушенето, никой не иска да пуши покрай него. Приоритет на правителството, но също и лично, коментира източник от управляващата партия "Нова демокрация".

През следващите седмици ще бъде открита нова гореща линия за сигнализиране при нарушения на закона. Полицията ще налага глоби в размер от 50 до 500 евро. При повторно нарушение ще се затварят и бизнеси.