13 полицаи и следователи в Мексико са убити при нападение от засада, докато пътували в провинциален район, пише "Гардиън".

Убити са осем полицаи и петима следователи в Коатепек Харинас, на 125 километра югозападно от Мексико сити. Атаката е извършена в четвъртък следобед.

Властите се заканиха, че ще отговорят. От прокуратурата обявиха, че полицаите и следователите са пътували в провинцията "за борба с престъпни организации".

В щата Мексико, където е столицата, живеят повече от 15 милиона души. В щата има наркокартели и много престъпни организации. Доклад на разузнаването от миналата година разкрива, че в щата действат 26 престъпни организации, като La Familia Michoacana и Jalisco New Generation се борят за контрол над територията. La Familia Michoacana се смята, че контролира територията, където са убити полицаите. Организацията е свързана с рекет и контрол на цените на всичко - от тортиля до строителни материали. Публикувани в социалните мрежи снимки показват окървавени тела на полицаи в униформи на мястото на убийството.

Най-малко 524 мексикански полицаи са убити през 2020 г.

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да помири страната с по-малко насилие - "с прегръдки, а не с куршуми".