4 са арестуваните в подозрение за съпричастност към терористичния акт на 2 юли в йеменската провинция Мареб. Нападението беше срещу испански туристи.

Арестите са направени в Сана и Аден, в провинциите Мареб и Шабва, съобщава РИА Новости, позовавайки се на местни източници. В разследването на инцидента участват и представител на испанските власти.

На 2 юли терорист-самоубиец се вряза с кола-бомба в група испански туристи пред храма на царица Балкис в Мареб. Загинаха девет човека, в това число седем испански граждани и двама йеменци. Осем човека бяха ранени.

Президентът на Йемен Али Абдала Салех обяви парично възнаграждение от 15 милиона реала (повече от 75 хиляди долара) за информация за лицата, съпричастни към терористичния акт и подпомогне за тяхното задържане.

По информация на местни издания в крайградската зона на Сана е бил убит един от предполагаемите организатори на атентата - египтянинът Ахмед Басюни Дувейдар.
Дувейдар е активист на международната терористична организация „Ал Кайда" и член на египетската групировка „Ал Джихад". Той беше обявен за международно издирване и задочно осъден в Египет на 15 години затвор. В Йемен по данни на полицията той се е занимавал с изпращане на бойци от и за Ирак.