Четиринадесет европейски страни са се споразумели вчера за "механизъм за солидарност" за разпределяне на мигрантите, спасени в Средиземно море.

Това съобщи френският президент Еманюел Макрон след срещата в Елисейския дворец. 

Срещата се организира по покана на френския външен и вътрешен министър - Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер.

Принципно е бил приет френско-германският документ. 

Макрон не даде подробности, но каза, че новата инициатива ще бъде "бърза" и "автоматична".

Външните и вътрешните министри на ЕС се събраха във френската столица Париж в понеделник, за да обсъдят въпросите на имиграцията и сигурността след първото събрание във Финландия миналата седмица.

Спасиха над 40 мигранти в Средиземно море

Спасиха над 40 мигранти в Средиземно море

Те са плавали на дървена лодка

България бе представлявана от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на вътрешните работи Младен Маринов, съобщиха от МВнР. 

Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници.

Захариева и Маринов се обявиха против приемане на мигранти директно от корабите.

Не е присъствал италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. В писмо до френския си колега Кристоф Кастанер, Салвини предупреди за ефекта на решенията, взети единствено в Париж и Берлин.

Известна е по-твърдата политика на сегашните италиански власти към нелегалната миграция. Италия е сред европейските страни, най-тежко засегнати от миграционния натиск. 

Почти 700 смъртни случая са регистрирани в Средиземноморието от началото на тази година, според Международната организация за миграция, почти половината от 1425, регистрирани през цялата 2018 година.