15-годишно момче почина от бубонна чума в Монголия, обявиха здравните власти. През последните седмици няколко случая на чума се появиха в държавата и в съседен Китай, информира АФП.

Русия тества за бубонна чума

Русия тества за бубонна чума

Роспотребнадзор предупреждава, че има увеличен риск от разпространение на чумата в Бурятия

Момчето, което е живеело в югозападната провинция Гови-Алтай, хванало рядкото бактериално заболяване при лов и консумация на мармот, поясни ведомството.

Ние поставихме под карантина първите 15 души, които са били в контакт с починалия и тези 15 души получават антибиотично лечение, добавиха от Министерството на здравеопазването.

СЗО следи ситуацията с бубонната чума в Китай

СЗО следи ситуацията с бубонната чума в Китай

Най-малко пет души са починали от чума в Китай от 2014 г.

Пет окръга в провинцията са поставени под 6-дневна карантина.

По-рано този месец два случая на бубонна чума бяха регистрирани в провинция Ховк. Повече от 140 души са тествани и не са открити други случаи.

Пастир също се е заразил с чума във Вътрешна Монголия в Китай. Това принуди местните власти да забранят до края на годината лова и консумацията на животни, които могат да пренасят бубонна чума.

Подозират бубонна чума в Китай

Подозират бубонна чума в Китай

Здравната комисия в град Баян Нур обяви трета степен на тревога

Най-малко по един човек умира от чума всяка година в Монголия, въпреки че правителството провежда кампании с призив хората да не консумират мармот или да не се доближават. Но мнозина в селските райони вярват, че консумирането на карантиите на дивото животно е добро за здравето.

Новите случаи на бубонна чума принудиха Русия да започне тестове и призова местните жители да не консумират мармот.