Международни агенции за защита на човешките права ще се отзоват на призива на нигерийските власти, които разследват убийството на най-малко 150 мюсюлмани в централната част на Нигерия.

Хюман Райтс уоч в събота съобщи за масовото клане в град, разположен на юг от Йос, където са започнали размирици между християни и мюсюлмани още преди около седмица.

Свидетели съобщават, че въоръжени мъже атакували във вторник, както и че някои от жертвите са били изгорени живи.

Местните власти заявиха, че са открили телата на 22 малки деца.

Няколко хиляди души напуснаха домовете си, много къщи бяха опожарени, съобщи АП. Според очевидци много жители са се крили в дупки в земята в продължение на часове, за да избегнат сблъсъците.

Мюсюлмански лидери коментират пред Хюман Райтс Уоч, че най-малко 364 мюсюлмани са били убити през последната седмица, докато броят смъртните случаи сред християните все още се изготвя.

Четири дни в страната бушува смъртоносен религиозен конфликт между мюсюлмани и християни, който досега е отнел живота на повече от 400 души.

В централната част на Нигерия въоръжените сблъсъци са най-кървави. Сектантско насилие в този централен район на Нигерия е станало причина за хиляди убийства през последните десет години.

Нигерия, разделена между мюсюлманския Север и християнския Юг, е една от най-крехките държави в Африка.