Тийнейджърът, застрелял 15 души в германско училище, е предупредил предварително за стрелбата чрез послание в интернет.

От полицията съобщиха, че 17-годишният Тим Кречмер е предупредил в интернет пространството за предстоящите убийства във Виненден, които планирал.

Кречмер застреля 12 души в училището и 3-ма извън него в близкия град Вендлинген. След това се самоуби след престрелка с полицията.

От полицията съобщиха още, че съучениците му не взели насериозно заплахите за масовото убийство.

От полицията:
Кречмер е изстрелял повече от 100 патрона.

По време на пресконференция вътрешният министър на провинция Баден-Вюртемберг Хериберт Рех съобщи, че в интернет форум Тим Кречмер е написал: "Търпях достатъчно. Писна ми от този ужасен живот...Никой не знае на какво съм способен. Страхувам се, имам оръжия и утре сутринта ще отида в старото си училище".

Съобщението продължава с думите: „Вероятно ще се измъкна, така че ослушвайте се, ще чуете за мен. Само запомнете мястото: Виненден".

В съобщението, което е било качено във форума вечерта преди събитията, момчето изразява още отчаянието си от това, че "всички ми се подиграват и никой не признава способностите ми".

Хериберт Рех уточни, че след стрелбата в училището местен жител е сигнализирал в полицията за предупреждението в интернет.

Той е обяснил, че синът му се е сетил за заплахите малко след като е разбрал от медиите за случилото се, но преди това не е приемал заплахата насериозно.

17-годишното момче е прекъснало психиатрично лечение, на което е било подложено от 2008 година, поясни още вътрешният министър на провинция Баден-Вюртемберг.

Припомняме, стрелбата стана около 09:30 часа местно време, когато Тим Кречмер влязъл в училището и започнал безразборна стрелба, без да каже и дума. Нападателят бил облечен с черна военна униформа и е носил противогаз.

Германският канцлер Ангела Меркел определи инцидента като „непонятен". Това е ден на траур за цяла Германия, заяви Меркел пред репортери.