180 български граждани са блокирани на летището "Чампино" в Рим, Италия.

Самолетът е трябвало да тръгне от Италия в 9 часа българско време. Полетът на сънародниците ни до София е бил отменен поради гъста мъгла, съобщиха от Министерството на външните работи.

Стана ясно и че сред пътниците има и малки деца.

Отмененият полет е с номер "FR 6309". Полетът е на нискотарифната авиокомпания Ryanair.

Голяма част от българите вече са били пренасочени към други полети, най-вече от Пиза.

От Външно заявиха, че на мястото на летище "Чампино" са изпратени двама души от българското посолство в Рим, които да окажат съдействие на нашите сънародници, изпаднали в затруднение.

Веднага след подадения сигнал българските дипломати са осъществили контакт с летищните власти в Рим, както и с представители на авиокомпанията.

Посолството вече съдейства и за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България.

Консулът на Република България в Рим е при сънародниците ни на летището и оказва съдействие.

Българското посолство в Рим следи развитието на ситуацията. Представителите на посолството ни в Рим са на разположение на българите и са в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби, допълват от ведомството.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони за спешни случаи на българското посолство в Рим:

За контакт:
Телефон: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643
Факс: : +39 06 322 61 22 и +39 06 3224656

Дежурен телефон в извън работно време:
+39 06 322 4640 и +39 06 322 4643

Пред БНР Петя Михова, която е сред закъсалите българи, заяви, че полетът е бил отменен без никаква предварителна информация. "Имаше полет от Рим - Чампино до София, който не се състоя и беше отменен изцяло 10 минути преди излитането му, без никаква предварителна информация. Всички пътуващи чакаха на летището. Информацията, която дадоха, беше, че са отменили полета, защото самолетът, който е трябвало да кацне на нашето летище, е кацнал на другото летище в Рим, защото рано сутринта е имало много мъгла. Започнаха да предлагат поединични места, по две-три места за различни дестинации, примерно до Атина - в Атина трябва да спиш една вечер, после да вземеш автобус или да вземеш самолет, за да стигнеш до София", обяснява още българката.