Спасени са 19 членове от екипажа на кораб пленен от сомалийски пирати край Аденския залив, съобщава БИ БИ СИ.

Морските власти са получили сигнал в събота, че пиратите са се качили на кораб превозващ дървесина, около 75 мили (120км) от бреговете на Йемен.

Екипи от три страни са насочени натам. Китайски екип пръв се качва на кораба тази сутрин.

Първото отвличане от сомалийски пирати през последните пет години беше миналия месец. Това е второто нападение оттогава.

Говорител на Британксите морски търговски операции UKMTO в Дубай, които координират безопасното преминаване на търговски кораби в Аденския залив заявява, че всички на отвлечения плавателен съд са спасени.

UKMTO съобщава, че спасения екипаж е от Сирия, но съобщение на Индийското министерство на отбраната твърди, че те са от Филипините.

Източници от Индия съобщават, че отвлеченият кораб е плавал между пристанището Кенанг в Малайзия и Аден в Йемен.

UKMTO съобщава, че военноморски кораби от Индия, Китай и Пакистан (които са част от международна част за действия), са променили курса си, за да пресрещнат отвлечения кораб, веднага след като е получен сигнала за бедствие.

Екипажът на кораба е стоял заключен в цитаделата на кораба (специална каюта на корабите, създадена да пази екипажите от пирати), където са се заключи сами в очакване на помощ.

Екипажът от китайски кораба се качват на отвлечения кораб, освобождавайки всички на борда. Индийски военен заявават, че похитителите са избягали от кораба.

Пиратството във водите край Сомалия и Йемен достигат своя връх през 2011 г., с повече от 200 атаки.

Но след пет години, без нападения, нефтен танкер беше държан за откуп от сомалийски пирати в началото на март. От тогава е имало няколко опити за ападения и над други кораби.