Салах Абдеслам, последният оцелял заподозрян за поредицата ислямистки терористични атаки, извършени в Париж през ноември 2015 г., беше признат за виновен за опит за убийство, свързано с тероризъм в отделен казус от съд в Брюксел.

Той беше осъден на 20 години затвор, съобщават световните осведомителни агенции.

Съобвиняемият в процеса и съучастник на Абдеслам - Софиен Аяри, 24-годишен тунизиец, също беше осъден на 20 години затвор по същото обвинение.

Белгийският съд трябва да оправдае Салах Абдеслам, обяви адвокатът му

Белгийският съд трябва да оправдае Салах Абдеслам, обяви адвокатът му

Абдеслам отказа да се яви на днешното заседание

Съдебният процес срещу Абдеслам в Брюксел е свързан с престрелка с полицията по време на антитерористична спецакция в белгийската столица на 15 март 2016 г., която доведе до арестуването му три дни по-късно в брюкселския квартал "Моленбек", известен като "свърталище на терористи".

Това стана няколко дни преди атентатори самоубийци да убият 32 души и да ранят още стотици при две отделни нападения в Брюксел на 22 март 2016 г.

28-годишният френски гражданин, който е роден в Белгия, се смята, че има връзки с терористите от Брюксел, но не е заподозрян за тези терористични атаки.

Салах Абдеслам продължава да мълчи

Салах Абдеслам продължава да мълчи

Говорител на прокуратурата в Париж заяви, че Абдеслам е бил изправен

Той обаче трябва да бъде съден във Франция за предполагаемото му участие в терористичните атаки в Париж, където бяха убити 130 души при шест отделни нападения на 13 ноември 2015 г., което беше една от най-кръвопролитните атаки на френска територия от края на Втората световна война насам.

Абдеслам беше екстрадиран във Франция, където беше държан в арест в предградие на Париж. Нито той, нито другият съобвиняем Аяри присъстваха на прочитането на присъдата в Брюксел.