Наводненията, причинени от сезонните дъждове, са засегнали около 191 800 души в Сомалия от май месец насам, което доведе до хуманитарна криза в засегнатите региони, съобщи "Синхуа".

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи, че жители са принудително изселени в цялата страна на Африканския рог от края на юни.

OCHA заяви, че близо 147 579 хектара земеделски земи са наводнени в около 100 села в районите Балкад, Джоухар и Махадай. В района на Банадир загинаха четирима вътрешно разселени хора, а стотици са изгубили убежища, съобщи хуманитарната агенция на ООН.

Сомалия вече се бори с COVID-19 и нахлуване на пустинни скакалци в северните части на страната, които влошават ситуацията, като оказват натиск върху крехката здравна система на страната, като по този начин причиняват голяма криза в общественото здравеопазване.

15 милиона долара от Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации бяха отпуснати за подпомагане на серия от предстоящи действия за действие в Сомалия през следващите 18 месеца.