Deutsche Bank прехвърли стотици висококвалифицирани IT специалисти от Русия в Берлин, заедно със семействата и домашните им любимци, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на информирани източници.

Преди началото на военната инвазия в Украйна в двата големи центъра на банката в Москва и Санкт Петербург работят около 1500 служители, участващи в разработването и поддръжката на софтуера. Това е около една четвърт от всички щатни IT специалисти на Deutsche Bank.

След това всички руски служители на банката бяха помолени да се прехвърлят на работа в Германия, като над половината от тях са приели предложението. Повечето от тези, които са се съгласили, вече са се преместили, твърдят източниците. Става въпрос за общо около 2 000 души, включително семействата на служителите. Много от заминалите са пристигнали в Германия през Финландия.

Войната в Украйна: Германия привлича руски IT специалисти

Войната в Украйна: Германия привлича руски IT специалисти

Берлин облекчава визовите изисквания

Ръководството е започнало да подготвя документите предварително и служителите са успели да започнат работа веднага след пристигането си в Берлин.

Това не беше евакуация, обясни един от източниците, добавяйки, че това е "обичайно преместване на персонал, макар че, разбира се, в много по-голям мащаб от обикновено".

Все още не е ясно какво ще се случи с оставащите IT операции на банката в Русия. Продължаваме да разглеждаме различни варианти, посочи високопоставен служител на Deutsche Bank.