На този етап 2019 г. е най-топлата от 1900 г., когато в Румъния започнаха да се правят измервания, каза за Agerpres генералният директор на Националната метеорологична администрация (ANM) Елена Матеску.

"През цялата 2019 г. имаше девет месеца, когато температурните отклонения бяха значителни. Ноември е най-топлият месец от измерването на температурите с отклонение от 4,9 градуса по Целзий в сравнение с нормалното за месец ноември в Румъния.

Месец юни тази година беше и най-топъл, откакто се правят метеорологичните измервания. Дори 2019 г. в този момент е най-топлата, тъй като в Румъния се правят измервания, а именно за периода 1900 - 2019 г., като се вземе предвид симулацията, че декември ще бъде редовен месец, което може да не се случи ", каза Матееску пред "Аджерпрес".

Що се отнася до световните метеорологични тенденции, директорът на ANM обясни, че 2019 г. е сред най-топлите през последните 140 години.

"На 3 декември Световната метеорологична организация представи анализа на текущата година на конференцията за изменение на климата COP25 в Мадрид.

Изводът беше, че 2019 г. е втората или третата най-топла година в историята, всъщност през последните 140 години, откакто се правят измервания по целия свят. Заслужава да се отбележи, че десетилетието 2001 - 2019 е най-топло. В същото време всяко десетилетие, започващо с 1980 г., беше по-топло от предходното, в сравнение с прединдустриалния период.

Всички тези сравнения са направени особено за референтния период 1850 - 1900 г. Това потвърждава тенденцията, която е очевидна всяка година по отношение на повишаването на средната годишна температура в световен мащаб и Румъния не прави изключение ", обясни тя.