11 станаха жертвите, убити при стрелба във финландски колеж, предаде Ройтерс.

Според болничния персонал броят на жертвите може да нарасне. Според полицията има множество ранени.

Нападателят - 22-годишен студент Мати Юхани Саари от същия колеж, е опитал да се самоубие, но неуспешно.

По данни на Би Би Си той е арестуван и разоръжен. По-късно е бил настанен в болница с огнестрелна рана в главата. По последна информация той е починал в болницата от раните си.

Инцидентът е станал в западна Финландия в град Каухайоки. Според работник по поддръжката на колежа мъж с маска е влязъл в сградата с голяма чанта.

Сградата на учебното заведение е евакуирана. Три часа след стрелбата пожарникари се опитват да изгасят пожара, пламнал в една от постройките.

Служители по охраната на колежа не са успели да помогнат по време стрелбата в сградата, съобщи ръководел на спасителната бригадата.

Финландските медии съобщиха, че в интернет има клип на мъж, който стреля с пистолет. Според тях това има връзка с днешната стрелба в колежа в Каухайоки.

На един от видеоклиповете, качени в youtube.com млад мъж, облечен в кожено яке произвежда няколко бързи изстрела с пистолет. По всичко изглежда, че мъжът се намира на стрелбище.

Клипът е качен 5 дни преди стрелбата, а за местоположение е посочен град Каухайоки. Към клипа има и съобщение, в което се казва: „Целият живот е война и целият живот е болка. Вие ще се биете сами в своята собствена война."

Човекът, който е качил клипа в интернет е съобщил за себе си, че е на 22 години и се е представил като „Г-н Саари".

Той е качил още 3 други клипа през последните 3 седмици, на които се вижда как самият той стреля с пистолет. В момента достъпа до клиповете е забранен, заради "използване на насилие" в тях.

Министърът на вътрешните работи на Финландия Ане Холмлунд заяви, че Мати Юхани Саари е бил задържан преди няколко дни за разпит в полицията.

Ане Холмлунд обясни, че той е бил задържан за разпит относно видеоклиповете, качени в интернет на страницата на youtube.com. На двата клипа ясно се вижда как Саари стреля с пистолет. Полицаите обаче са го пуснали защото не са имали законно основание за неговото задържане.

Вътрешният министър допълни, че Мати Саари е използвал 22 калибър пистолет по време на стрелбата в колежа. Той има разрешително за притежание на оръжие от август тази година.

Припомняме, миналия ноември студент застреля 8 души в училище в Туусула. Във Финландия 2 млн. души имат разрешително за оръжие.

Финландският премиер Мати Ванханен определи днешния ден като трагичен. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите и обяви ден на траур.

 

Видеото...