Ръст на мигрантите, влезли в ЕС от Турция през 2018 г., съобщава "Дойче веле".

Медията се позовава на германския вестник "Велт ам зонтаг", който пък цитира конфиденциален доклад на Европейската комисия.

От доклада става ясно, че през миналата година е отчетен ръст на мигрантите от Турция с 22%. Общият брой на пристигналите в Общността мигранти от Турция е достигнал 51 000 мигранти през изминалата година, въпреки че Анкара и Брюксел сключиха споразумение за спиране на мигрантския поток. През 2017 г. са пристигнали 42 000.

От тези 51 000 мигранти повечето са пристигнали в Гърция, около 48 000, пише в документа на Европейската комисия. Другите дестинации са Италия (2383 мигранти), България (349) и Кипър (118).

Мигрантите са предимно от Турция, Сирия, Ирак и Афганистан.

Според германския вестник данните в доклада на Комисията са от Европейския център за борба с трафика на мигранти, който е част от Европол. Центърът алармира, че 90% от случаите са свързани с нелегален трафик.

През 2016 г. Турция и ЕС сключиха споразумение за спиране на мигрантския поток към Общността. В замяна Брюксел обеща да отпусне на Турция 6 милиарда евро за бежанците. Турция е получила най-малко 3 милиарда евро.