Най-малко 23 души са загинали и много са ранени след голяма експлозия в бунтовническия град Идлиб в Северозападна Сирия, съобщава "Ройтерс".

Базираната в Обединеното кралство сирийска обсерватория за човешки права коментира, че взривът е ударил централата на малка фракция на бунтовниците, като седем от загиналите се предполага, че са се цивилни. Не е ясно каква е причината за взрива, но някои източници считат, че е използвана кола бомба, а други твърдят, че атака е била с дрон.

Атаката е срещу бунтовници от група, която включва стотици азиатски бойци. Те се борят заедно с фронта "Хаят Техрир ал-Шам, отцепници от "Ал Каида", в опити да отблъснат сирийската армия. Провинция Идлиб, на границата с Турция, е една от последните големи крепости на силите, които се противопоставят на президента Башар ал-Асад. 

Сирийската армия, подкрепена от милиции в неделя са превзели Санджар в юго-източната част на провинция Идлиб (320 км от Дамаск). Според "Ал Майадин" цитиран от ТАСС, правителствените войски са завоювали важен стратегически аванпост по пътя към военното летище на Абу Духур. Правителствените сили сега са на около 17 километра от летището, чийто контрол е изгубен през 2014 г.

Военните действия срещу "Джебхат ан нусра" воюващи заедон с "Ахрар ал-Шам" продължават в продължение на повече от месец в северозападния район на Сирия. През този период армията и милициите са убили повече от 600 бойци в провинциите Хам и Идлиб. Успели са да освободят 87 села и ферми, както и да си възвърнат загубените позиции.

Според член на Комисията за национално помирение и депутат в народния съвет (парламент), Ахмед Хасан Хилал, сирийските войски са влезли в редица населени места без нито един изстрел. "Жителите обичат сирийската армия", коментира той в интервю за вестник "Ал-Уатан".

Депутатът подчертава, че "по-голямата част от населението на Идлиб иска да сключи споразумение за примирие". Според него, три четвърти от въоръжените групи в Идлиб са съставени от наемници и групи, които са отстъпили в тази област от други региони. "Хората са уморени от присъствието на непознати и искат да се завърнат към мирния живот", обяснява Хилал.

На изток от Дамаск, елитно формирование на сирийската армия е превзело път към военна база в столичното предградие Хараста. По време на операцията бойците са изтласкани дълбоко в региона на Източна Гута. Правителствените войски са в настъпление към Ербин и Мисраба.