В момента най-малко 280 000 души са бездомни в Англия, като десетки хиляди са изложени на риск от загуба на жилище, разкрива годишният доклад на благотворителната организация "Шелтър" (Shelter).

Това отбелязва увеличение с няколко хиляди от миналата година и 23 000 от първия доклад на благотворителната организация от 2016 г., като анализът предполага, че един от 200 души вече спят на улицата или живеят в общежития и временно настаняване.

Докато докладът предупреждава, че истинските цифри вероятно са много по-високи поради "скритата бездомност", анализът на правителствените данни също разкрива, че близо 220 000 души са били изправени пред заплахата да загубят дома си през последната година, коментира в. "Индипендънт".

Най-лоша е статистиката за Лондон. В британската столица средно един на 50 души страда от бездомност, нараствайки до един на 24 души в "Нюъм" и един на 29 в "Кенсингтън" и "Челси".

"Бездомността озарява живота и оставя траен отпечатък от травми и въпреки това 280 000 души в Англия са без дом тази Коледа. И много от тях са само на няколко дни от това да бъдат изхвърлени на улицата", предупреди главният изпълнителен директор на "Шелтър" Поли Нийт.

"Освен тези, които се сблъскват със сериозно здравословно състояние или дори смърт, спят по нашите улици тази зима, има хиляди семейства, хванати в капризни спешни пансиони, без място децата да седят и да ядат, камо ли да играят.

Това е мрачната истина, с която новото ни правителство трябва да се изправи и да направи нещо радикално, за да се промени", каза Поли Нийт.

Благотворителната организация използва данни на правителството, според които близо 220 000 души се смятат за риск от загуба на дома си.

В доклада от вторник се установява също, че извън столицата процентите на бездомността са "забележими" в области като Лутън, Бирмингам и Брайтън.

Благотворителната организация също така разкри, че е получавала обаждане до спешната си гореща линия на всеки 44 секунди средно през изминалата година, като безплатната му услуга webchat е била използвана близо 26 000 пъти.

"Правителството дава 1,2 милиарда британски лири за справяне с всички видове бездомности. Всеки трябва да има някъде безопасно да живее, а съветите имат задължение да осигуряват настаняване на тези, които се нуждаят от него, включително семейства с деца. ", отбелязват от "Даунинг стрийт" 10.

"Докато правителството не предприеме действия за преодоляване на тази криза, работата на нашите съветници от първа линия остава критична. С подкрепата на обществеността ще направим всичко възможно, за да помогнем на хората да намерят безопасно и стабилно място за живот - без значение колко време отнема", посочват от неправителствената организация.