Шестдесет и три потвърдени и вероятни случая са докладвани при епидемията от Ебола в Уганда, включително 29 смъртни случая, съобщи Световната здравна организация в сряда, съобщава RFI.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че ваксините, използвани за ограничаване на неотдавнашните огнища в съседната Демократична република Конго (ДРК), не са ефективни срещу варианта на Ебола, циркулиращ в Уганда.

Епидемията в Уганда, обявена от правителството преди две седмици, покосява здравните работници. "Досега са докладвани 63 потвърдени и вероятни случая, включително 29 смъртни случая", каза Тедрос на пресконференция в Женева.

"Десет здравни работници са заразени и четирима са починали. Четирима души са се възстановили и получават последващи грижи."

Министърът на здравеопазването на източноафриканската нация Джейн Рут Асенг Осеро каза, че 58-годишен анестезиолог е починал от Ебола рано в сряда. "Покойната Маргарет (Набисуби) е четвъртият здравен работник, който загубихме в настоящата епидемия от Ебола", каза министърът в Twitter след смъртта на танзанийски лекар, здравен асистент и акушерка.

"Когато има забавяне в откриването на епидемия от Ебола, нормално е случаите да нарастват стабилно в началото и след това да намаляват, когато се прилагат животоспасяващи интервенции и мерки за контрол на епидемията", коментира Гебрейесус. "Ваксините, използвани успешно за ограничаване на скорошните епидемии от Ебола в ДРК, не са ефективни срещу варианта вирус на Ебола, който е отговорен за това огнище в Уганда".

"Няколко ваксини обаче са в различни етапи на разработка срещу този вирус, две от които могат да започнат клинични изпитвания в Уганда през следващите седмици, в очакване на регулаторни и етични одобрения от правителството на Уганда."

Тедрос каза, че СЗО подкрепя правителството на Уганда в отговора му на епидемията, която е докладвана в четири области. Откакто първоначалното огнище бе открито в централния квартал Мубенде, инфекции бяха открити в Касанда, Киегегва и Кагади.

Здравната агенция на ООН отпусна 2 милиона долара от своя фонд за извънредни ситуации за спешни случаи и работи с партньори, за да подкрепи здравното министерство, като изпрати допълнителни специалисти, консумативи и ресурси, каза Тедрос.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени обеща да не налага никакво блокиране за справяне с болестта, като каза миналата седмица, че "няма нужда от безпокойство". Уганда потвърди 10 смъртни случая, като Мусевени уточни, че вероятно 19 други с Ебола също са починали, но каза, че са погребани, преди да могат да бъдат тествани за инфекцията.

Ебола е често фатална вирусна хеморагична треска, кръстена на река в ДРК, където е открита през 1976 г.

Предаването при хора става чрез телесни течности, като основните симптоми са висока температура, повръщане, кървене и диария.

Епидемичните огнища са трудни за ограничаване, особено в градска среда. Хората, които са заразени, не стават заразни, докато не се появят симптоми, което е след инкубационен период между два и 21 дни.

Понастоящем няма лицензирано лекарство за предотвратяване или лечение на Ебола, въпреки че редица експериментални лекарства са в процес на разработка.

Уганда е преживяла няколко огнища на Ебола, последно през 2019 г., когато най-малко петима души са починали.

ДРК миналата седмица обяви край на епидемията от вируса Ебола, която се появи в източната провинция Северно Киву преди шест седмици.

Най-лошата епидемия в Западна Африка между 2013 и 2016 г. причини смъртта на повече от 11 300 души. ДРК е имала повече от дузина епидемии, като най-смъртоносната причини смъртта на 2280 души през 2020 г.

Лекар, заразен с ебола, почина в Уганда

Лекар, заразен с ебола, почина в Уганда

Властите обявиха избухването огнище на смъртоносната хеморагична треска на 20 септември