Тридесет жени с голи гърди се заключиха за парапетите пред британския парламент в четвъртък в знак на протест за действия срещу изменението на климата, съобщава "Ройтерс".

Жените носеха голям транспарант с надпис "Можте ли да понесете истината?" и на гърдите им са изписани вероятните последици от глобалното затопляне като война, суша, глад, горски пожари, насилие и глад.

Някои от жените използваха метални ключалки, които обикновено се използват за заключване на велосипеди.

Жените призоваха правителството да информира обществеността за рисковете от повишаването на средните глобални температури с 4 градуса, което според Extinction Rebellion ще се случи до 2100 г., освен ако страните не предприемат действия сега.

Активистката група поднови протестите си във Великобритания миналата седмица след продължително затишие заради пандемията с коронавируса. В събота протестиращите от Extinction Rebellion блокираха две печатници, за да спрат разпространението на вестници, които групата обвинява, че не са информирали коректно по въпросите за климата.

Във вторник вътрешният министър Прити Пател описа групата като еко-кръстоносци, превърнали се в престъпници, чиято "партизанска тактика" трябва да бъде спряна.

"Отказвам да допускам анархията по нашите улици", коментира тя.