Самоубийствен атентат близо до американското посолство в Кабул е убил осем цивилни и ранил близо 28 души, съобщават афганистански власти, цитирани от Ройтерс.

Руски медии съобщават, че ДАЕШ (Ислямска държава) поема отговорност за атентата.

Атаката е била насочена срещу брониран конвой на коалицията на НАТО в ранните натоварени часове в един от най-натоварените райони на Кабул.

Съобщава се за трима американски военни ранени от взрива, поразил група от бронирани машини, проектирани да издържат на големи взривове Машините са се завърнали на собствен ход до базата на коалицията.

Взривът, който служителите по сигурност определят като самоубийствен атентат е унищожил и сериозно е повредил и намиращите се в близост цивилни превозни средства.

Атаката във връзка със заплахата на талибаните да се насочат към чуждестранните сили през пролетната офанзива, която започнаха миналата седмица.

Свидетели са казали, че на мястото на взрива може да се видят следи от кръв и дрехи. Телевизионните станции в Кабул по-рано съобщиха, че най-малко трима души са били убити.

Силно бронираните превозни средства MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), които коалиционните сили използват, за да пътуват в Кабул, са претърпели относително малки външни щети, заявяват свидетелите.