Над 40% от испанците подкрепят установяване на република след внезапното преместване в чужбина на бившия крал Хуан Карлос на фона на скандали около кралския двор, показва социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

82-годишният бивш монарх живее в Обединените арабски емирства, откакто напусна Испания през август, за да не поставя сина си крал Фелипе VI в неловко положение.

40,9% от анкетираните казват, че предпочитат република, докато 34,9% подкрепят кралското семейство. 24,2 на сто не знаят, според проучване за Платформата за независими медии, група от предимно леви медии.

Проучването, в което са участвали 3000 души, също показва, че 48% искат референдум за монархията, което според испанската конституция е единственият начин да се реши съдбата на институцията, докато 25% са против, а 16 на сто не знаят.

Публикувано през август проучване за промонархическия вестник ABC сочи, че 33,5% искат република, 56% подкрепят запазване на монархията, 6% не знаят, а 4,1 на сто са безразлични.

Макар че не е официално разследван, Хуан Карлос може да се превърне в мишена на две проверки в Испания и Швейцария във връзка с корупция. Конкретно е свързано с испански фирми, които са спечелили договор за 6,7 милиарда евро за високоскоростен саудитски влак.

Прокурор към Върховния съд на Испания обмисля дали да разшири разследването до Хуан Карлос.

Бившият крал не е коментирал публично, но неговият адвокат каза, че е на разположение на прокуратурата, ако е необходимо.