Две експлозии в турския град Рейнанлъ, провинция Хатай, намиращ се до границата със Сирия, са причинили смъртта на най-малко 42 души и са ранили други 100. Взривовете са били поставени в два автомобила и са избухнали в жилищен квартал, близо до центъра. 

Съобщава се и за трета експлозия, часове по-късно, която не е взела жертви, но е стреснала живеещите в района,  предадоха световните информационни агенции.

Турският заместник-премиер Бюлент Арънч е заявил, че сирийското разузнаване и армията са "обичайните заподозрени", но разследването на турските власти продължава.

Според него, Рейханли не е избран случайно. Той припомни, че сирийските бежанци също са обект на атаки от властта в Дамаск, включително и в Турция, която им дава убежище.

Той заяви, че Турция ще направи "всичко, което е необходимо", ако се докаже, че Сирия стои зад атентата.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу също заяви от Берлин, че реакция ще има.

Не се разкрива националността на жертвите и ранените на този етап.

Бомбите, избухнали 15 минути една след друга, породиха страхове, че сирийският военен конфликт е преминал границите на държавата.

Припомняме, по-рано стана ясно, че тестовете, взети от сирийски бежанци влезли в Турция, показали, че режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия. Това обяви първият дипломат на Анкара Ахмет Давутоглу по време на своята визита в Аман.

Премиерът Реджеп Ердоган, обаче, допуска връзка на атаката с мирните преговори с кюрдите, чиято цевл е да се сложи край на десетилетния кървав конфликт.

Основната сирийска опозиционна групировка Сирийска национална коалиция вече осъди взрива, изрази съболезнования от кървавия акт и обяви, че застава зад Турция и турския народ.

САЩ, НАТО и ООН също осъдиха атаките.