Близо половината европейци в 8 големи държави от ЕС искат да се проведе референдум за членството на страната им в съюза, както британците ще проведат допитване следващият месец. Това става ясно от социологическо проучване на Ipsos-MORI, цитирано от Ройтерс.

45% от анкетираните повече от 6 хиляди души в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция заявяват, че искат да се проведе допитване в страните им. 1/3 биха гласували за напускане на ЕС, ако им се даде възможност, става ясно от изследването.

Процентът на потенциалния вот „излизане” от ЕС варира в различните страни: 48% в Италия; 41% във Франция; 22% в Полша и 26% в Испания.

Конкретно италианците се надяват да имат възможност да отидат до урните за членството им в ЕС, което води до чувството, че дори ако британският вот...се придържа към статуквото през юни, няма да спрат негативните нагласи към ЕС, отбелязва Боби Дъфи, ръководител на изследването.

Италианското „Движение пет звезди” и френската партия „Национален фронт” искат страните им да излязат от еврозоната.

Проучването още показва, че 49% от анкетираните в осемте страни смятат, че във Великобритания ще гласуват за излизане на страната от съюза на 23 юни – повече в сравнение с нагласите в островната държава, където 35% възнамеряват да гласуват за напускане на Общността.

51% пък са на мнение, че излизането на Обединеното кралство от съюза ще засегне икономиката на ЕС, докато само 36% заявяват, че ще навреди на британската икономика.

Около 20% от респондентите във всички 9 страни, участвали в проучването, включително Великобритания, вярват, че ще има по-голяма интеграция до 2020 година в сравнение с 40%, които смятат обратното.

48% поддържат позицията, че „Брекзит” вот следващият месец ще накара и други страни да напуснат съюза в сравнение с 18%, които не са съгласни.

Проучването е проведено в периода 25 март – 8 април.