Само 5% от населението на Испания е инфектирано с новия коронавирус, макар че този процент скача до повече от 10% в Мадрид и в централната част на страната. Това става ясно от проучване, публикувано от испанското правителство, цитирано от АФП.

Испания разби международна наркогрупа с българска следа

Испания разби международна наркогрупа с българска следа

Операцията е проведена съвместно с полицията в България, Колумбия и Нидерландия

Испания е една от най-тежко засегнатите държави от пандемията. В страната има повече от 27 000 починали и около 230 000 заразени.

Изследването е започнато на 27 април и се основава на серологични тестове. То разкрива изложените на коронавирус и по време на него са взети проби от 60 000 души.

"Проучването установи, че 5% от испанците са имали контакт с вируса, малко над 2 милиона души", обяви здравният министър Салвадор Ила.

Някои изследвания сочат, че част от заразените с коронавирус не показват симптоми, но могат да предадат заразата.

Нов положителен рекорд в Испания: само 439 нови случая на COVID-19

Нов положителен рекорд в Испания: само 439 нови случая на COVID-19

Това е най-ниският брой на новозаразени за последните 2 месеца

Испанското изследване потвърждава, че вирусът се е разпространявал в централната част на страната, която регистрира и най-висока смъртност.

В Мадрид процентът на заразените е 11,3 на сто, в Барселона - 7,1%, но само 2,3% в Севиля.

До момента испанското правителство е публикувало само резултатите от първата вълна от "бързи тестове" за регистриране на нивото на антителата като начин за установяване кой се е заразил.

Испания прибави най-малко заразени с коронавирус за последните 2 месеца

Испания прибави най-малко заразени с коронавирус за последните 2 месеца

За четвърти пореден ден починалите от коронавирус в Испания са под 200

Подобно проучване във Франция показва, че под 10% от населението се е заразило в Парижки регион и в североизточната част на страната - двата най-засегнати региона на Франция. Тези данни са в сравнение с 4,4% на национално ниво.

Междувременно Министерството на здравеопазването на Испания съобщи, че за последните 24 часа са починали 217 души от коронавируса, което е увеличение спрямо 184 в сряда, информира "Паис". Заразените се увеличиха до 229 540, а починалите станаха 27 321 души. 143 374 души са се възстановили.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,2 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 290 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,3 млн. случая и повече от 297 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,55 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".