Италианското антиелитистко Движение "5 звезди" призова Паоло Савона да оттегли кандидатурата си за поста финансов министър, за да се позволи формиране на правителство, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

По-рано тази седмица лидерът на партията Луиджи ди Майо поиска отстраняването на президента на Италия Серджо Матарела, след като той наложи вето на предложението на номинирания за министър-председател Джузепе Конте. Конте поиска Савона да оглави финансовото министерство.

Впоследствие Матарела предложи Карло Котарели за министър-председател.

Днес лидерът на италианската антиелитистка партия "Лига" Матео Салвини призова италианския президент Серджо Матарела да определи датата на предсрочните парламентарни избори "колкото е възможно по-скоро".

Но 31-годишният Ди Майо намекна, че е готов на компромис за спорния избор на Савона. Но той настоява Джузепе Конте да бъде премиер на Италия.

Ако не бъде постигнато споразумение между Майо, Матарела и Салвини, лидерът на "5 звезди" заяви, че подкрепя предсрочни избори.

"Има два пътя отпред. Или правителството на Конте с разумно решение, или ние отиваме на избори", подчерта той.

Майо и Салвини постигнаха споразумение да номинират Конте за премиер, макар че професорът по право няма политически опит. Матарела прие избора, но в неделя вечерта той блокира избора на Савона за финансов министър, аргументирайки се, че номинацията ще изпрати послание на пазарите и инвеститорите, че Италия се подготвя да пренебрегне задълженията си към Брюксел и дори да обмисли напускане на еврозоната. Напускането на еврозоната, обяви Матарела, представлява риск за всички италианци и тяхната финансова сигурност.