Има 57 милиардери по-малко на планетата в края на миналата година в сравнение с година по-рано след загуба на световните финансови пазари. Най-богатите хора на Земята изгубиха 388 милиарда долара през 2018 г. За първи път богатството на милиардерите се топи от финансовата криза през 2008 г., пише "Гардиън".

Според доклад на швейцарската банка UBS милиардерите на планетата са намалели от 2158 през 2017 г. до 2101 през 2018 г. Общото им състояние се е стопило с 4,3 на сто от рекордните 8.9 трилиона долара до 8.5 трилиона долара. Все още е 8 пъти над стойността на Apple, най-скъпата компания в света.

"Богатството на милиардерите се стопи през 2018 г. за първи път от 2008 г. заради геополитики", коментира Джоузеф Стадлър, ръководител на отдел, който обслужва най-богатите клиенти на банката.

Според него скокът на състоянието на милиардерите през последните пет години сега преминава през естествена корекция. По-силният долар в комбинация с по-голямата несигурност на борсите, на фона на тежка геополитическа среда, създадоха условията за този спад, смята Стадлър.

В доклада се подчертава, че има "особено рязък" спад на богатството в Китай и Индия през миналата година.

2018-та беше предизвикателна година заради засиленото геополитическо и търговско напрежение между Китай и САЩ, което доведе до опасения от по-нисък растеж, смятат от UBS.

Състоянието на милиардерите се е свило с 4,3% на глобално ниво след пет години на растеж от 34,5%.

Китайските милиардери са понесли най-големи загуби, като общо нетното им състояние е намаляло с 12,8 на сто заради спад на пазарите, по-слаба местна валута и забавяне на икономическия растеж на Китай през 2018 г. до най-ниското ниво за последните близо три десетилетия.

Броят на милиардерите в Китай е спаднал с 39 до 436.

В САЩ има 89 милиардери в технологичния сектор в края на 2018 г. в сравнение със 70 година по-рано.