Антисемитските актове във Франция са се увеличили с 69% през първите девет месеца на 2018 г. Данните съобщи френският премиер Едуар Филип на 80-годишнината от "Кристалната нощ" - антиеврейски погром в Германия и Австрия в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година, съобщава АФП.

"Всяка агресия срещу всеки един от нашите граждани, защото е евреин, отеква като счупване на нов кристал", написа Филип във "Фейсбук", имайки предвид извършения от нацистите погром преди 80 г.

"Защо през 2018 г. напомняме за този болезнен спомен? Защото все още сме много далеч от прекратяване на антисемитизма", подчерта той.

След рекорден ръст на антисемитските нападения през 2015 г., те спаднаха с 58% през 2016 г. и с още 7% през миналата година. Но тази година е регистриран значителен ръст на антисемитските атаки.

В съобщението си в социалната мрежа Филип цитира нобеловия лауреат Ели Визел, който казва, че "истинската опасност, сине, е безразличието". Премиерът обещава френското правителство да не бъде равнодушно към тези вандалски актове.

През следващата година правителството планира да затегне правилата в борбата срещу омразата в интернет пространството, принуждавайки социалните мрежи да положат повече усилия за премахване на расистко и антисемитско съдържание.

Филип разкри, че ще направят експеримент с мрежа от следователи и магистрати, които са специално обучени да се борят с актове на омраза, което впоследствие може да се разшири на национално ниво.