Осем щата и Окръг Колумбия провеждат първични избори. Това е най-големият тест за готовността на местните власти да организират вот по пощата и безопасно гласуване по време на пандемията от коронавирус, информира "Ройтерс".

Байдън води с 10% пред Тръмп

Байдън води с 10% пред Тръмп

53% от регистрираните избиратели предпочитат Байдън...

Четири от щатите, които гласуват днес - Пенсилвания, Индиана, Мериленд и Род Айланд - отложиха първичния вот по-рано тази година, за да избегнат разпространение на коронавируса, който отне живота на повече от 104 000 души в САЩ.

Всички осем щата, включително Айова, Монтана, Ню Мексико и Южна Дакота, насърчиха или разшириха възможностите за гласуване по пощата като по-безопасна алтернатива. Това доведе до рекорден брой молби за гласуване по пощата в много щати.

Байдън взима и Хаваите

Байдън взима и Хаваите

Въпреки че вече няма конкуренти

Първичните избори се провеждат на фона на спор между републиканците и демократите относно гласуването по пощата. Демократите го определят като безопасен начин, докато президентът Доналд Тръмп смята, че е свързано с измами. Редица проучвания са установили, че има малко доказателства да се извършват изборни измами при гласуване по пощата.

Вероятно бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще е официалният кандидат на демократите за държавен глава в битката срещу Тръмп, въпреки че предстоят гласувания и в други щати. 

Президентските избори в САЩ са на 3 ноември, вторник.