Осем страни членки на ЕС призоваха Франс Тимерманс, който ще отговаря за политиката за борба с изменението на климата в новата Европейска комисия, да увеличи целта за намаляване на въглеродните емисии в Общността до 2030 г. от 40 на сто на 55%, информира "Ройтерс".

Министрите на околната среда на Испания, Португалия, Латвия, Швеция и други четири страни членки представиха искането си в писмо преди изслушването на Тимерманс в Европейския парламент по-късно днес.

Докато има широка, ако не и единодушна, подкрепа ЕС да постигне целта нулеви нетни емисии до 2050 г., има различия сред страните членки какъв напредък трябва да бъде постигнат до 2030 г. През 2018 г. повечето държави членки се съгласиха да се намалят емисиите с 40%. Тази цел обаче е критикувана от някои, тъй като не е достатъчно амбициозна.

В писмото се настоява за увеличаване на амбициите, за да се подкрепи Европейската зелена сделка, което да доведе до дълбока трансформация и приемане на смели мерки във всички сектори на икономиката.

Бъдещият лидер на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече постави задача на Тимерманс, бивш външен министър на Холандия, да работи за увеличаване на целта до 2030 г. от 40% "най-малко" до 50%.

Германия, където канцлерът Ангела Меркел говори в подкрепа на целта от 55%, не се подписа под писмото, след като министрите в Берлин не успяха да постигнат споразумение за мерките за защита на климата по-рано този месец.