84 души са загинали и близо 1000 са отровените от алкохол през последните шест седмици в Иран, съобщават ИСНА и иранското министерство на здравеопазването, цитирани от АФП.

Въпреки тежките санкции срещу консумацията на алкохол след ислямската революция от 1979 г., употребата на контрабанден алкохол продължава да е широко разпространена.

Множество случаи на отравяне бяха съобщени в края на септември, след което за случаи на отравяне бе съобщено в цялата страна.

Стотици в Иран се отровиха с алкохол

Стотици в Иран се отровиха с алкохол

Властите разследват инцидента

Ирай Харирчи, говорител на министерството на здравеопазването обясни, че 959 души са били лекувани от отравяне, като описва вълната от случаи като "много необичайна".

Освен 84-те загинали, 305 души са лекувани за увреждане на бъбреците и 27 са с увреждане на очите. Основна причина е използване на токсичен метанол на мястото на етанол, който е в правилно дестилираните спиртни напитки, обясни той.

"Някои от тях са арестувани в тази връзка и хората трябва да знаят, че дори алкохолът, опакован и запечатан в чуждестранни опаковки, може лесно да бъде фалшифициран", допълва Харирчи.

Най-много случаи на отравяне има отчетени в провинция Алборз северно от Техеран и Хормозган на южния бряг. Само членове на признати от държавата религиозни малцинства имат право да произвеждат или купуват алкохолни напитки в Иран.

Тези, които нарушават законите за алкохола в Иран, могат да бъдат глобени, бити или вкарани в затвора, но алкохолът е широко достъпен чрез незаконни дилъри и контрабанда.