Девет държави ще следят седиментния баланс по Дунав, стана ясно от съобщение на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав".

Стартира проект за управление на водите и седиментите, както и морфологията на река Дунав. Проектът Danube SEDIMENT се финансира по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" 2014-2020 г. и има за цел транснационално управление на водите и предотвратяване на риска от наводнения в дунавските държави.

Липсата на качествено управление на седиментите е призната от Международната комисия за защита на Дунав в Плановете за управление на речния басейн на река Дунав от 2009 г. и 2015 г., се казва още в съобщението.

Чрез по-добро и устойчиво управление на седиментите в басейна на река Дунав ще се постигнат по-добри условия за навигация, намаляване на рисковете от наводнения, подобрено екологично състояние и устойчиво функциониране на водноелектрическите централи, поясниха експертите.

В рамките на проекта ще се съберат допълнителни данни за вида, характера и движението на седиментите.

Ще се изготви и базов документ за седиментния баланс, който касае негативното влияние на седиментацията върху риска от наводнения, вътрешното корабоплаване, околната среда и дейността на водноелектрическите централи.

В резултат от проекта ще бъде изготвен Каталог от мерки с решения за тези проблеми.

Според агенцията в басейна на река Дунав се наблюдава все по-голямо несъответствие между излишък и недостиг на седименти. От там заявиха, че проект Danube SEDIMENT може да се разглежда като пионер в областта на проучване на седиментния транспорт по р. Дунав.

Партньори по него са Германия, Унгария, Словения, Сърбия, Словакия, Австрия, Хърватия, Румъния и България.