Повече от 90 хиляди американски военни документи, разкриващи скрити детайли около войната в Афганистан, са били публикувани на уебсайта Wikileaks, информира БиБиСи.

Три големи новинарски публикации, в които се показват документите, разкриват, че те съдържат данни за убийствата на афганистански цивилни.

Това изтичане на класифицирана информация е най-голямото в американската военна история, посочва БиБиСи.

Коментарът на Белия дом бе, че публикуването на документите е „безотговорно".

Информацията е попаднала на страниците на The Guardian, The New York Times и германския Der Spiegel.

Трите големи издания съобщават, че изтеклите документи разкриват опасенията на НАТО, че Пакистан и Иран помагат на бунтовниците талибани в Афганистан.

Пакистанският посланик във Вашингтон заяви, че „необработените" военни документи „не са повлияли на текущата реалност."

„Пакистан, Съединените щати и Афганистан са стратегически партньори и заедно се стремят да разгромят Ал Кайда и съюзниците им талибани.", заяви посланикът.

В изявление на американския съветник по сигурността генерал Джеймс Джоунс се посочва, че тази класифицирана информация "може да застраши живота на американците и партньорите ни".

Той обяви, че документите съдържат информация за периода 2004 - 2009, преди президентът Барак Обама да обяви новата стратегия в Афганистан.

Друг официален американски представител заяви, че Wikileaks, не е обективен информационен източник и го окачестви като организация, която се противопоставя на американската политика в Афганистан.