Около 90% от достигналите до ЕС мигранти са получили съдействие от организирани престъпни групи. Това става ясно от публикуван днес съвместен доклад на Европол и Интерпол, цитиран от ТАСС.

Според организациите оборотът от незаконния трафик на мигранти през 2015 година възлиза на 5-6 милиарда евро.

Това се явява една от най-доходоносните дейности за организираните престъпни групи в Европа, се отбелязва в доклада.

Интерпол и Европол отбелязват, че незаконният трафик на мигранти се е превърнал в международен бизнес, в който участват представители на повече от 100 страни.

Основната роля в този процес играят слабосвързаните помежду си престъпни групировки, състоящи се от лидери, които координират дейността през целия маршрут. Както и организатори, които непосредствено управляват процесите на места с използване на свои контакти, групи, които действат на ниско ниво по веригата, става ясно от доклада.

Според организациите лицата, които участват в незаконния трафик на мигранти, са свързани или са били свързани и с други престъпления. Мигрантите, насочващи се към ЕС, се оказват слабо защитени от трудова или сексуална експлоатация, ако имат дълг към контрабандистите.

На този етап, допълва се в разследването, няма ясна връзка между незаконния трафик на мигранти и тероризъм, но нараства рискът терористи да се възползват от миграционния поток, за да проникнат на територията на ЕС.

Шефът на Европол Роб Уенрайт отбеляза, че докладът изпраща ясен сигнал към ЕС и страните членки за нуждата от предприемане на действия за борба с тези групи.