Ежегодно руската икономика губи по 2 милиарда долара от нелегалното производство на "Калашников" - признат за най-доброто стрелково оръжие в света.

Делът на нелегално произведените автомати „Калашников" достига 90% от общия обем на продаваните в света такива оръжия и само една десета част от тази търговия се реализира според законите. Това е обявил началника на департамента по безопасност на „Рособоронекспрот" Валерий Варламов, цитиран от РИА Новости.

Според думите му 11 държави печелят милиони в нарушение на руските права за интелектуална собственост върху системата „Калашников"

Валерий Варламов посочва, че нелегалното производство на автоматично оръжие на базата на АК-47 съществува дори и в САЩ, по-конкретно в щата Невада, където оръжия се произвеждат и по лицензии на български завод. При това и на двете страни и много добре известно, че предприятията нямат право на такова производство.

Представителят на „Рособоронекспорт" определи този факт като особено циничен на фона на пропагандата от страна на американските власти в защита на интелектуалното собственото и борбата с пиратството в тази сфера.

Политиката на доен стандарт по въпросите за защитата на интелектуалната собственост се явява и във връзка с доставките на нелегално произведени автомати, българско и полско производство, за въоръжени формирования в Афганистан и Ирак, и контролирани от САЩ и неговите съюзници", отбелязва още Валерий Варламов.