Според Световната здравна организация (СЗО) почти всеки по света диша въздух, който не отговаря на неговите стандарти за качество на въздуха, призовавайки за повече действия за намаляване на употребата на изкопаеми горива, които генерират замърсители, които причиняват проблеми с дишането и кръвния поток и водят до милиони предотвратими смъртни случаи всяка година, съобщава Асошиейтед прес.

СЗО, около шест месеца след затягане на насоките си за качеството на въздуха, в понеделник издаде актуализация на своята база данни за качеството на въздуха, която се основава на информация от нарастващ брой градове, градове и села по целия свят - сега общо над 6000 общини.

СЗО заяви, че 99 % от световното население диша въздух, който надвишава границите му за качество на въздуха и често е пълен с частици, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове, да влязат във вените и артериите и да причинят заболяване. Качеството на въздуха е най-лошо в регионите на Източно Средиземноморие и Югоизточна Азия на СЗО, следвани от Африка.

"След преживяването на пандемия е неприемливо все още да имаме 7 милиона предотвратими смъртни случая и безброй предотвратими загубени години на добро здраве поради замърсяването на въздуха", каза д-р Мария Нейра, ръководител на отдела на СЗО по околна среда, изменение на климата и здраве. "Все пак твърде много инвестиции все още се влагат в замърсена околна среда, а не в чист, здравословен въздух.

Базата данни, която традиционно разглежда два вида прахови частици, известни като PM2.5 и PM10, за първи път включва наземни измервания на азотен диоксид. Последната версия на базата данни е издадена през 2018 г.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Нито една страна не e изпълнила стандарта на СЗО за качество на въздуха

Азотният диоксид произлиза главно от генерирано от човека изгаряне на гориво, като например чрез автомобилен трафик, и е най-често срещан в градските райони. Експозицията може да доведе до респираторни заболявания като астма и симптоми като кашлица, хрипове и затруднено дишане, както и повече хоспитализация в болници и спешни отделения, сподели СЗО. Най-високи концентрации са открити в района на източното Средиземноморие.

Праховите частици имат много източници, като транспорт, електроцентрали, селско стопанство, изгаряне на отпадъци и промишленост - както и от естествени източници като пустинен прах. Развиващият се свят е особено силно засегнат: Индия имаше високи нива на PM10, докато Китай показа високи нива на PM2.5, показа базата данни.

"Праховите частици, особено PM2.5, са способни да проникнат дълбоко в белите дробове и да влязат в кръвния поток, причинявайки сърдечно-съдови, мозъчно-съдови (инсулт) и респираторни въздействия", каза СЗО. "Има нови доказателства, че праховите частици въздействат върху други органи и причиняват други заболявания."

Констатациите подчертават чистия мащаб на промените, необходими за борба със замърсяването на въздуха, каза Анумита Ройчовдури, експерт по замърсяването на въздуха в Центъра за наука и околна среда, изследователска и застъпническа организация в Ню Делхи.

Индия и светът трябва да се подготвят за големи промени, за да се опитат да ограничат замърсяването на въздуха: електрически превозни средства; отклонение от изкопаемите горива; масово увеличаване на зелената енергия; и домакинствата, които разделят своите видове отпадъци, добави тя.

Съветът по енергия, околна среда и вода, базиран в Ню Делхи, установи в проучване, че повече от 60% от товарите на PM2,5 в Индия са от домакинствата и индустриите.