Израелският премиер Ехуд Олмерт ще се срещне днес в Ерусалим с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас и ще продължи с него диалога за принципите за разрешаване на двустранния конфликт, съобщава израелско радио, цитирано от РИА Новости.

Двете страни са изразили готовност да приключат подготовката на съответното споразумение за международната конференция за Близкия изток, която се свиква по идея на американския президент Джордж Буш по-късно тази година.

Работата над документа е започнала след юнския преврат в Ивицата Газа и дистанцирането на Абас от движението ХАМАС.

Срещите се провеждат при закрити врати, без съобщение за постигнати договорености или афиширани трудности, с които се страните се сблъскват. Местни медии смятат, че палестинците биха искали да включат в текста на споразумението конкретни задължения на страните по въпросите свързани с границите, бежанците и Ерусалим, докато Израел не желае да се задълбочава в детайлите, които блокират вече десетилетие преговорния процес.

Палестинско - израелските срещи се провеждат на около две седмици. Днешната се провежда във връзка и точно преди запланираната за следващата седмица визита на главния секретар на САЩ Кондолиза Райс и съвещанието на близкоизточния квартет от международни посредници - ООН, ЕС, Русия и САЩ - насрочено за края на септември.