Икономическите санкции наложени на палестинското правителство предизвикаха трагедия в Палестина и намалиха възможностите за мирно решение на конфликта в Близкия Изток, заяви палестинският президент Махмуд Аббас след срещата си с гръцкия министър-председател Костас Караманлис.

Според него тежкото положението може да се промени само ако международната общност премахне ембаргото върху страната.

Всеки знае, че мирът в Близкия Изток и решението на конфликта между Палестина и Израел може да бъде решен само ако целият свят поиска това.", заяви Аббас.

Президентът на Палестина отправи молба към международните общност да предприемат инициатива за премахване на наложеното ембарго, което според него е главният проблем на палестинците.

Според Абас хората в тези територии са подложени на социална, икономическа и политическа трагедия поради наложената забрана.

Припомняме, че Гърция по традиция има тесни връзки с Палестина и с други арабски страни.

От своя страна Караманлис заяви, че Атина „ще даде пълна и активна подкрепа в изграждане независимостта на палестинската държава"

Гърция в ООН и ЕС, напълно подкрепя усилията за мирния процес... и винаги ще бъде готова да помогне в двустранните преговори.", заяви той.

Тридневното посещение на Аббас в Гърция е част от 7-странната визита на президента в страни от ЕС.