В Израел приключи държавното погребение на бившия президент Шимон Перес, съобщават АП, Ройтерс и израелски медии.

Войници от почетната стража изнесоха ковчега от сградата на парламента и ескортираха опечаленото семейство до очакващия го автомобил. Гвардейци рецитираха "Кадиш", юдейската молитва за умрели.

Снимка 255642

Източник: ЕПА

Ковчегът беше закаран до Планината на Херцел – националният гробищен парк на Израел, където Перес беше погребан до бивши лидери на еврейската държава след изпращането му. 

Около 70 световни лидери и високопоставени гости бяха на погребението.

Пред гостите и ковчегът израелският президент Реувен Ривлин се извини на Перес за опонентите, които „пресякоха червените линии” по време на идеологическите спорове през годините.

В прощалното си слово Нетаняху пък заяви, че светът скърби за смъртта на Шимон – за „един от бащите на нашата държава”.

Това е „завещание на оптимизма му, на жаждата му за мир, на любовта му към Израел", изтъкна израелският премиер.

Той беше велик човек на Израел, той беше велик човек на света. Израел скърби за него. Светът скърби за него. Но ние намираме надежда в неговия завет, както и светът”, каза Нетаняху.

Нетаняху заяви още, че преди два месеца той и жена му са присъствали на откриването на Перес Център за мир.

Не мисля, че съм го виждал по-щастлив. Това беше една от мечтите му, която се сбъдна”, продължи той.

Днес плача за теб. Обичам те. Всичките те обичаме”, каза израелският лидер.

Американският лидер Барак Обама обяви, че присъствието на президента на Палестина Махмуд Абас е „жест и припомняне за несвършената работа за мир”.

По-рано американският президент Барак Обама пристигна в Израел, за да присъства на погребението. Той и други световни лидери, включително бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън, френският лидер Франсоа Оланд и бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън, се събраха за изпращането на Шимон Перес.

Засилени мерки за сигурност за погребението на Шимон Перес

Засилени мерки за сигурност за погребението на Шимон Перес

8000 полицаи са разположени в Йерусалим

Обама е придружаван от държавния секретар Джон Кери. На първия ред премиерът Бенямин Нетаняху седна до Обама. Двамата разговаряха и се усмихваха преди да започне траурната церемония.   

Палестинският президент Махмуд Абас също присъства на погребението. Говорител на израелския премиер публикува видео, на което Абас и Нетаняху се вижда, че приятелски се поздравяват. Абас е придружаван от основния преговарящ на палестинците Саеб Ерекат.

Засилени са мерките за сигурност. Основната магистрала между летището в Тел Авив и Йерусалим беше затворена заради кортежа на Обама. Около 8 хиляди полицаи са мобилизирани за опазването на реда.

Снимка 255609

Източник: ЕПА

Перес беше приет в болница на 13 септември, след като получи инсулт. Политикът издъхна в сряда в 3,40 часа местно време в болница Шеба.

Почина Шимон Перес
Обновена

Почина Шимон Перес

Той е издъхнал в болница

Шимон Перес е роден във Вишнев, в тогавашна Полша, а днес в Беларус, на 21 август 1923 година. Семейството му се премества в Тел Авив през 1934 г. Перес се включва в Хагана през 1947 г., а от 1952 година е в ръководството на военното министерство, където отговаря за снабдяването с оръжие на създаващата се израелска армия. Сред неговите успехи от онова време са закупуването на модерни френски изтребители Dassault Mirage III, както и на ядрен реактор.

Снимка 255614

Източник: GettyImages

Шимон Перес е избран (1959) за депутат в Кнесета от партията Мапаи и е заместник-министър на отбраната до 1965 г. Във връзка с аферата Лавон напуска заедно с Моше Даян и Давид Бен Гурион Мапаи и образуват новата партия Рафи. През 1968 година партията Рафи (без Бен Гурион) се слива с Мапаи и е образувана днешната Израелска партия на труда.

От 1969 година Перес заема разни постове в правителствата на Партията на труда, а след оттеглянето на Голда Меир през 1974 година е основен съперник на Ицхак Рабин за лидерството в партията и страната.

Снимка 255613

Източник: GettyImages

През 1977 година Рабин подава оставка след скандал с нарушение на банковите регулации от неговата съпруга. Перес застава начело на Партията на труда, която за пръв път в историята на Израел губи изборите. Едва през 1984 година Партията на труда печели най-много места в Кнесета и Перес застава начело на коалиция с Ликуд и други по-малки партии.

От 1986 година е външен министър, а от 1988 - министър на финансите. През 1990 година, след неуспешен опит да състави правителство на малцинството, Партията на труда напуска кабинета.

Снимка 255615

Източник: GettyImages

В началото на 1992 г. Перес губи първите вътрешни избори в историята на Партията на труда от Ицхак Рабин, чието място е заел петнадесет години преди това. Въпреки това, той не напуска политическия живот и е външен министър в правителството на Рабин, а след неговото убийство през 1995 г. за кратко е отново министър-председател.

На първите преки избори за министър-председател през 1996 г. Перес е победен от Бенямин Нетаняху от Ликуд и на следващата година е сменен от Ехуд Барак начело на Партията на труда. При управлението на Барак (1999-2001) Шимон Перес заема второстепенни постове, но след неговото поражение се завръща на сцената. Той включва Партията на труда в правителство на националното единство, водено от Ариел Шарон от Ликуд и става външен министър в него, въпреки че официално не е начело на партията. Партията на труда напуска правителството през 2003 г., но отново се включва в него в края на 2004 г., за да подкрепи плановете на Шарон за изтегляне от Газа.

Снимка 255616

Източник: GettyImages

На 13 юни 2007 г., на 83-годишна възраст, е избран от Кнесета за президент на Израел. 

През 1994 година получава Нобелова награда за мир, заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин, за активния му принос в сключването на Договорите от Осло.