Хамас е длъжен да се извини за престъпленията, които извърши срещу своя народ.

Това заяви президентът на палестниската автономия Махмуд Абас, който бе на двудневно посещение в Москва.

По време на срещата му с руския президент Владимир Путин бе обсъдена сигурността в региона и усилията за оказване на икономическа и институционална помощ, съобщава РИА Новости.

Махмуд Абас категорично е посочил като условия за възобновяване на диалога с Хамас „връщането на ситуацията в палестинските територии в нормално състояние, такова, каквото е било преди кризиса".

Абас отбелязва още, че парламентарни и президентски избори трябва да бъдат проведени във възможно най-скоро време, както на Западния бряг, така и в сектора Газа.
Палестинският президент допълва, че вече са се състояла среща с представители на избирателната комисия, но дата за изборите още не е определена.

Русия ще окаже хуманитарна помощ на Палестина, а също така ще предостави и 50 бронетранспортьори за поддържане на законността и реда в Западния бряг на река Йордан.

Това е информирал Андрей Денисов, зам.-министър на външните работи на Русия.
 По думите на Денисов 50-те БТР се предоставят с условието да бъдат използвани изключително за мирни цели и за поддържане на реда.
„Ние получихме уверение от страна на Махмуд Абас, че това ще бъде така и сме удовлетворени", казва Андрей Денисов.

Той е информирал, че в момента се обсъждат различни проекти и схеми за предоставяне на хуманитарни помощи, но засега няма формулиране конкретни суми.

Припомняме, в резултат на вътрешно палестинския конфликт през юни секторът Газа мина изцяло под контрола на радикалното движение Хамас, напълно е изолиран и се бойкотира от палестинската администрация, а също така от САЩ и Израел.

Западният бряг на река Йордан се намира под юрисдикцията на президента на палестинската автономия и получава финансови помощи от Запада.