Външният министър на Турция Абдула Гюл официално обяви кандидатурата си за поста президент. Това той направи в обръщение от парламента, съобщава РИА Новости.

Гюл е представител на проислямистката Партията на развитието и справедливостта, оглавявана от премиера Ердоган. В понеделник ръководството на партията одобри кандидатурата на Гюл за президентския пост.

Първият тур на президентските избори в Турция ще се състои в парламента на Турция на 20 август. Следващите са предвидени за 24, 28 август и 1 септември.

Партията на развитието и справедливостта победи на състоялите се на 22 юли в страната парламентарни избори. Изборите се проведоха във връзка с острата политическа криза в Турция през април и май. Кризата възникна във връзка с избора на нов президент на мястото на действащия държавен глава Ахмед Сезер.

Заради отсъствие на кворум в парламента Конституционният съд на страната постанови първият тур на изборите за недействителни. В последствие единственият претендент за президентския пост, външният министър на Турция Абдула Гюл, оттегли кандидатурата си.

Партията на развитието и справедливостта има 341 мандата в 550-местния турски парламент. Това не е достатъчно за кворум при гласуване на избор на нов президент на страната, тъй като за това са необходими 367 гласа на първите два тура. Партията на Ердоган обаче може да избере Адула Гюл за президент на третия тур, когато за това ще бъде необходимо само просто мнозинство или 267 гласа.