Премиерът Шиндзо Абе е първият лидер на Япония, който посети австралийския град Дарвин от Втората световна война, когато градът беше бомбардиран от японските сили, съобщава "Ройтерс".

По време на визитата Абе подчерта силата на съюза между Австралия и Япония.

Абе и австралийският му колега Скот Морисън положиха венци пред паметник в града преди да почетат с минута мълчание загиналите по време на войната.

Днес признаваме нашата история и почитаме саможертвата ни, но е важно да се отбележи, че ние допълнително укрепихме нашите отношения като добри приятели и големи партньори, обяви Морисън.

Снимка 389866

Източник: ЕПА

Ние признаваме, че нашите специални стратегически отношения са базирани не само на дълбоко споделени ценности и интереси, но и на нашата дълбока вяра, добави премиерът на Австралия.

Лидерите на двете държави потвърдиха стратегическите си връзки и си обещаха да инвестират в инфраструктура в региона и да се борят с растящото влияние на Китай. Двамата премиери също така се ангажират за свободна търговия и за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

"Поднасям моите съболезнования в памет на всички загинали войници", заяви Абе и благодари за положените усилия Япония и Австралия да се помирят и да се превърнат в специални стратегически партньори.

Два месеца след японската атака срещу американската база Пърл Харбър през декември 1941 г., японските ВВС започват да бомбардират северния австралийски пристанищен град - първият световен конфликт, достигнал австралийска земя.

При първите две бомбардировки на 19 февруари 1942 г. загиват около 250 души. Унищожени са кораби, самолети, гражданска и военна инфраструктура. До ноември 1943 г. са извършени още 62 японски атаки.