Управляващата партия на японския премиер Шиндзо Абе комфортно води в социологическите проучвания преди очаквано да обяви насрочването на предсрочни избори по-късно днес, информира "Блумбърг".

Социологическо проучване на вестник Nikkei пише, че либералдемократите на Абе са подкрепяни от 44%. Партията води с 8% на основната опозиционна Демократическа партия. Друго проучване на Kyodo News показва, че управляващата партия ще спечели повече от 3 към 1 срещу основната опозиция. 42 на сто не са решили за коя партия ще гласуват.

Абе ще поиска на пресконференция днес да се проведат предсрочни избори на 22 октомври, според трима източници, запознати с плановете на партията.

Управляващите увеличиха рейтинга си на фона на напрежението с КНДР след серия от скандали. Ситуацията около Северна Корея може да помогне на Абе да спечели 2/3 от местата в долната камара.

Абе е премиер почти 6 г. Той може да управлява страната до 2021 г, ако бъде преизбран за лидер на партията през следващата година, което ще го направи най-дълго служещия премиер в японската история.

Кампанията на управляващата партия ще се фокусира върху обещанието да се увеличат парите за образование и ревизиране на пацифистката конституция.