Според ООН в Източна Украйна цари атмосфера на абсолютна безнаказаност.

Усещането се е породило и заради това, че до този момент няма нито един обвинен или привлечен като отговорен за масовите убийства, извършени в региона. В доклад на управлението към Върховния комисар на ООН за правата на човека, много от инцидентите и случаите могат да бъдат оценени като военни престъпления, пише BBC.

В доклада се посочват случаи на изчезване и смърт на най-малко 47 души на територията, контролирана от сепаратистите, действащи с подкрепата на Русия. Докладът не подминава и 29 случая на гибел на хора на териториите под контрола на украинското правителство. Само след анексията от Русия на Крим са изчезнали 21 души.

Почти 9500 души загинаха в Източна Укрйна от началото на конфликта през 2014 година. Проруските бойци завзеха няколко района в две области в Източна Украйна – Донецка и Луганска малко след анексията на Кримския полуостров от Русия.

По един от случаите в комисариата на ООН притежават съдебномедицинска експертиза, която доказва, че шестгодишно момиченце,и нейните майка и баба са били убити с изстрели в главата. Случаят на убийство е от Луганския регион.

Труповете на трите жени са открити без да са погребани. Има подозрения, че момиченцето и двете жени са били похитени от казашката народна милиция на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

И до този момент, посочва докладът, не са предприети никакви действия по отношение на разследването на случая и предполагаемите убийци.

Докладът на ООН изброява:

- През юни месец тази година в Източна Украйна са били убити 12 цивилни лица и са ранени 57 – това са най-високите стойности на жертви от август 2015 година.

- Повечето от жертвите са били убити от артилерийски огън, който е забранен според споразумението за примирие. Останалите смъртни случаи са от огнестрелно оръжие или в следствие от взривили се мини.

- 9470 души са станали жертва от началото на въоръжения конфликт през август 2014 година, като от тях около 2 000 са цивилни лица.

- Милион и сто хиляди души са били принудени да напуснат своя дом.

Докладът на ООН посочва и последния от тези случаи – изчезването на Владимир Черепня през декември 2015 година от Мириопул, чието тяло бе открито след месец в река.
Според първите информации, а и както самите служби признаха, той е бил задържан от сътрудници на украинските въоръжени сили. Но обвинение за неговото убийство така и на никого не е повдигнато.

Докладът на ООН в 50 страници подчертава безнаказаността, царяща в региона, и призовава към провеждане на международно разследване.

Текстът отбелязва усилията на правителството в Украйна по разследване на няколко от тези случаи на военни престъпление, когато и престъпниците са получи присъди.