Абсолютно мнозинство от 300 депутати от общо 577 мандата ще има партията на френския президент Франсоа Макрон "Република, напред!" след втория тур на парламентарните избори във Франция.

При почти 100-процентово преброяване на бюлетините и разпределени 566 места в парламента, "Република, напред!" заедно със съюзниците си от MoDem, които печелят 41 депутатски мандата, образуват убедително парламентарно мнозинство. 

Партията на Макрон беше сформирана преди малко повече от година, като половината от нейните кандидати имат малък или никакъв политически опит

Резултатът от изборите е голям удар за всички основни партии и дава на 39-годишния президент силен мандат в парламента да продължи своите проевропейски и в полза на бизнеса планове за реформи

Партията на Макрон на път да постигне смазваща победа на парламентарния вот

Партията на Макрон на път да постигне смазваща победа на парламентарния вот

Днес френските граждани в отвъдморските територии гласуват на втори тур

Вторият тур на парламентарните избори беше белязан от рекордно ниска избирателна активност от 42 процента, което е рязък спад в сравнение с предишните избори преди 5 години.  

Дясната партия "Републиканците" ще има 113 депутати, като в досегашния парламент имаха 200 места.

Социалистите, които управляваха през последните 5 години, ще имат 29 депутати - най-ниският им резултат в историята.

Крайната десница в лицето на "Националния фронт" печели 8 депутатски места, като водачът ѝ Марин льо Пен за първи път става депутат във френския парламент.

Ляворадикалната партия "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон получава 17 депутати. 

Макрон: Вратите на ЕС остават отворени за Великобритания

Макрон: Вратите на ЕС остават отворени за Великобритания

След срещата с Тереза Мей в Париж...