Помощта за Африка, идваща от икономически най-развитите страни, и дали тя е достатъчна, е централната тема по време на срещата на Г-8.

Лидерите на осемте страни се срещнаха на най-северния японски остров Хокайдо.

Осемте най-влиятелни икономически страни планират да се срещнат със седем африкански лидери на годишната си среща на върха.

Активисти обвиниха някои страни от Г-8, и по-специално Франция, Канада и Италия, че пестят помощите, предоставяни за най-изостаналия континент.

Активистите призоваха трите страни да се включат по-активно и да увеличат доставките на помощи за Африка.

Останалите държави, от Г-8 са САЩ, Япония, Великобритания, Германия и Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел също призова лидерите на Г-8 да вземат един стабилна позиция по проблемите около политическата ситуация в Зимбабве и режима на Роберт Мугабе.

Припомняме, Мугабе беше единственият кандидат в президентската надпревара, след като съперникът му Робърт Цвангирай взе решение да се оттегли в знак на протест срещу грубото потъпкване на правото му да проведе спокойно кампанията си, както и насилието над избирателите му от страна на властите.

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна в неделя за своето осмо и последно участие в срещата на високо равнище на Г-8.

Буш подчерта спешността на предоставянето на помощ за Африка, като призова богатите страни да предоставят мрежи за комари и други средства за предпазване на децата от „ненужна смърт в следствие на ухапване от комар".