Заразата от африканска чума по свинете се разраства и в северната ни съседка Румъния, предаде БНТ. За първи път са потвърдени огнища на болестта в два промишлени свинекомплекса в покрайнините на Букурещ. Държавата вече е похарчила 100 милиона евро за компенсации на стопаните.

Вирусът е проникнал в свинеферми в окръг Илфов, където през следващата седмица ще бъдат евтаназирани и загробени 45 хиляди животни.

"Ще унищожим и тези прасета, които не са инфектирани. При нас такава е практиката. Няма друг вариант." - коментира д-р Ливиу Флореску, директор на Окръжна дирекция "Ветеринарен и санитарен контрол и безопасност на храните" в Гюргево.

Чумата по свинете слезе в Южна България
Обновена

Чумата по свинете слезе в Южна България

Първи случай на зараза във ферма със 17 000 животни в област Силистра

За година заразата е обхванала 10 хиляди домашни стопанства. Умъртвените прасета са над 500 хиляди. В Румъния обезщетения от държавния бюджет са получили всички стопани, независимо дали са регистрирали животните си или не. Компенсацията е по пазарни цени - 10 леи на килограм.

"Политиката на държавата е все пак да се пребори и да елиминира тази заплаха. Защото много време би изгубила държавата за преборване с инфекцията ако не стимулираме материално стопаните на нерегистрирани животни да ги ликвидират доброволно." - посочва д-р Флореску.

Витрините на пазара в Гюргево са отрупани със свинско месо. Хората казват, че не се притесняват от африканската чума. Тя не е повлияла и на цената на месото и колбасите.

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Той обеща по време на срещата с кметовете от област Пазарджик