Най-големият страх на демократите и кандидата за президент на САЩ Джо Байдън е свързан с перспективата държавният глава Доналд Тръмп да се опита да се намеси на изборите на 3 ноември или да откаже да приеме резултата от президентския вот, информира "Ройтерс".

Интервюта с повече от дузина партийни представители разкриват как демократите, в координация с президентската кампания на Байдън, се подготвят да се борят в случай на липсващи бюлетини, потенциално повторно преброяване на гласовете и вероятността поддръжници на Тръмп да се опитат да сплашват избиратели пред секциите.

Демократическата партия нае ръководители за защита на гласуването в 19 ключови щата. Те ще ръководят по-всеобхватни операции в сравнение с изборите в миналото и внесоха рекорден брой жалби преди изборите, за да се опитат да улеснят гласуването. Хиляди наблюдатели и адвокати ще бъдат мобилизирани в страната по време на деня на изборите, разказаха източниците пред осведомителната агенция.

Републиканците коментират, че докато те се занимават с рутинните приготовления в случай на повторно преброяване и изборни нарушения, те са по-съсредоточени в борбата срещу опитите за разширяване възможността за гласуване по пощата.

Тръмп поставя под съмнение легитимността на гласуването по пощата, което беше използвано като алтернатива по време на първичните избори на фона на пандемията от коронавирус. Той също предупреждава, без да представя доказателства, че гласуването ще бъде опорочено и отказва да заяви дали ще приеме официалните резултати, ако загуби.

Източник, запознат със стратегията на предизборния щаб на Байдън, коментира пред "Ройтерс", че екипът на бившия вицепрезидент се подготвя за "кошмарен сценарий", при който Тръмп води по време на преброяването на гласовете в най-оспорваните щати в изборната нощ, но се оплаква през следващите дни, че победата му е открадната след преброяване на гласовете по пощата.

Партиен представител в спорен щат заяви, че кампанията тихомълком координира стратегия за различни сценарий след изборите, такива като повторното преброяване след изборите през 2000 г. между Джордж У. Буш и Ал Гор.

Демократите мислят да се обърнат към съда и да призоват хората да излязат по улиците, ако Тръмп заяви, че изборите са откраднати, опорочени.

Говорител на кампанията на Тръмп алармира, че демократите се опитват да подкопаят честността на президентския вот с действия, които могат да доведат до измами.

При свободни и честни избори президентът Тръмп ще спечели, смята говорителят.

Демократите ще следят особено внимателно гласуването в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, където Тръмп спечели с малка разлика през 2016 г., а сега Байдън води на социологическите проучвания.

Само в Мичиган кампанията на Байдън работи за активизиране на хиляди доброволци, много от тях адвокати, със задача да се следят всяка изборна секция.