Правозащитни организации в Москва призоваха руснаците да поемат отговорност за извършените престъпления в Сирия. Те публикуваха доклад за ролята на страната в дългогодишния конфликт, информира АФП.

Публикуването му съвпада с 10-ата годишнина от избухването на войната в арабската страна. Това е първият доклад за конфликта на руски активисти, които се опитват да хвърлят светлина върху жертвите на военните действия в Сирия, което е табу в прокремълските медии.

Откритията са в ярък контраст с поддържаната от Москва официална история и хвалбите на руския лидер Владимир Путин, че намесата на руската армия през 2015 г. е изкоренила "терористите" и е подкрепила правителството на сирийския лидер Башар Асад.

Публикацията е подготвена от руската правозащитна организация "Мемориал" и няколко други организации. В доклада от 200 страници са включени интервюта с повече от 150 свидетели на събития в Сирия.

"Повечето интервюирани от нас не гледат на Русия като на спасител, а като на деструктивна чужда сила, чиято армия и политическа намеса е помогнала за увеличаване на военните престъпления в страната", подчертават правозащитните организации.

"Някои от интервюираните от нас разкриват, че те или техните роднини са станали жертви на руски бомбардировки", поясняват организациите.

В доклада Русия се обвинява в извършване на престъпления в Сирия, включително безразборно бомбардиране на цивилни и оказване на подкрепа на сирийския режим, който е обвиняван в зверства, включително и използване на химически оръжия и оставяне на сирийци на гладна смърт с блокиране на градове.

Призовава се Москва да извърши независимо разследване на руските бомбардировки в Сирия и да се изплати обезщетение на жертвите.

Авторите, които са проучвали в продължение на две години, не са успели да влязат в Сирия и са разпитали сирийци, които са избягали в Ливан, Турция, Германия и Русия.

Жена от Хомс, който бе под обсада между 2013 и 2016 г., разкри пред авторите на доклада, че руската интервенция е затвърдила позициите на сирийския режим.

"В шестте месеца от началото на руските бомбардировки имаше повече жертви от всичките за две години сирийски бомбардировки", каза жената, която в един момент е била само 33 килограма.

Активистите заявяват, че искат колкото се може повече руснаци да прочетат разследването им и да "разберат отговорността си за това, което се случва в името на Сирия".

"Ние се чувстваме огорчени и посрамени заради това как интервюираните от нас сирийци гледат на руснаците", подчертават те.